Годишно счетоводно приключване-същност, етапи и значение

 

Отчитането, измерването и приключването на резултатите за една фирма през изминалата фискална година се нарича Годишно счетоводно приключване. То съвпада и с приключването на календарната година. Месец декември е на прага на извършването именно на такъв тип приключване от всички регистрирани и работещи фирми на територията на страната ни по установените от закона методи и практики.

 

Какво представлява годишното счетоводно приключване

 

Годишното счетоводно приключване, по своя смисъл, представлява приключването на приходно-разходните отчети, както и изготвянето на Годишен финансов отчет. Целият процес обхваща много по-детайлно и задълбочено редица действия и анализи, които изискват необходимите познания и компетенции. Затова винаги е добре да се консултирате и доверите на счетоводна кантора, която предлага услуги по абонаментно счетоводно обслужване. Така ще сте сигурни, че всичко нужно е извършено в съответствие със съществуващото законодателство. Стриктно планираните етапи по извършване на счетоводните услуги, свързани с Годишното счетоводно приключване, ще ви гарантират спокойствие по постигане на необходимите практики.

 

Подготовка за Годишно счетоводно приключване

 

Този тип приключване изисква предварително подготвен график за отделните етапи по срокове на изпълнение, видове от съдружници, отчети и материално отговорни лица. След приемане на графика от управителя, се издава заповед, за да се утвърдят отговорните лица по разпределението на задълженията за изпълнението на подготовката по Годишното счетоводно приключване.

 

Най-напред се обработват първичните счетоводни документи. Анализират се и всички възникнали и прекратени взаимоотношения с трети лица с дружеството. Начисляват се необходимите лихви по всички предоставени и получени заеми, издават се фактури за наемните вноски с  изтекли срокове и се отчитат разходите за дължимите такива. Необходимо е да се направи и преглед на съдебните и присъдените вземания и задължения.

 

Нужно е и да се уредят финансовите отношения по данъчни и ревизионни актове. Тук се включва и отчитането на взаимоотношенията със служителите, свързани с работни заплати, аванси и разходи за командировки. Към Годишното счетоводно приключване се отнасят и всички рекламации, дарения, спонсорства и безвъзмездно предоставени средства, извършени в рамките на отчетния период.

 

Защо да използвате услугите на фирма, предлагаща счетоводно обслужване

 

Настоящите законови разпоредби и практики, установени от българското законодателство, изискват прецизност и достоверност на дейностите по водене и предоставяне на необходимата информация пред компетентните органи. Затова винаги е добре да се допитате и доверите на фирма, която да организира месечното счетоводно обслужване на вашата фирма. Това би ви предпазило от грешки, които могат да доведат до нежелани последствия.

 

Тедко Трейд ООД извършва пълен набор от счетоводно обслужване на всички видове юридически лица. Възползвайте се от възможностите, които професионалното абонаментно счетоводно обслужване ви дава и вземете максимума от счетоводните услуги, които Тедко Трейд ви предоставя.

 

Ако статията ви е била полезна, споделете я в социалните мрежи. Четете блога ни за още съвети и препоръки, свързани със счетоводни и правни услуги.

 

Автор: Надежда Косева

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *