Счетоводни услуги за маникюр, педикюр и ноктопластика. От какво счетоводно обслужване се нуждаете?

Счетоводни услуги за маникюр, педикюр и ноктопластика. От какво счетоводно обслужване се нуждаете?

 

Решили сте да се занимавате професионално с маникюр, педикюр и ноктопластика, но не знаете какво да направите. В тази статия ще опитаме да ви представим  основните и най –  важни стъпки в този бизнес.

 

Отваряне на салон за маникюр, педикюр и ноктопластика. Какво да направя?

 

За да бъде всичко изрядно трябва да следвате няколко стъпки:

 

  1. Изисквания към обслужващия персонал:

За извършване на тази дейност се изисква удостоверение или сертификат за професионална квалификация. За целта лицето трябва да е изкарало курс и успешно положило изпит пред лицензиран обучителен център.

  1. Изисквания за помещение:

За да бъде спазен закона помещението трябва да е с обществено предназначение. Тази регистрация се извършва в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ според местонахождението на имота. Срока за това вписване е до 6 седмици.

В зависимост колко са работните места трябва да се спазят отстояния 1 метър между работните места  и 0.8 метра от стената. При повече от 3 работни места е необходимо да има обособена стая за почивка в размер на минимум 5 кв/м.

 

Регистриране на фирма за дейността по услуги – маникюр, педикюр и ноктопластика

 

Фирмата може да си я регистрирате сами или да наемете адвокат. Този избор зависи изцяло от вас. При избора на адвокатската услуга вие си спестявате време и избягвате вероятността да пропуснете нещо. За регистрация на фирма трябва да изберете един от двата  варианта:

  1. Регистрация на дружество – ООД или ЕООД. В този случай вие носите имуществена отговорност само до размера на регистрирания капитал, който в България може да бъде в размер на 2 лева. Разходите за счетоводно обслужване ще бъдат по-големи, защото по закон се изисква ежемесечно счетоводно приключване.
  2. Регистриране на ЕТ /Едноличен търговец/. При този вариант носите имуществена отговорност с цялото си собствено имущество. Разходите за счетоводни услуги ще бъдат значително по-малки /наполовина/, защото сте задължени да правите само годишно приключване.

 

Необходимо ли е да наема счетоводна къща или кантора за обслужване на услуги – маникюр, педикюр и ноктопластика?

 

Ако решите да пренебрегнете наемането на специализирано счетоводно обслужване Вие рискувате изключително много, защото е много трудно да спазите изискванията на многобройните закони и нормативни документи, които касаят счетоводното и данъчно отчитане да дейността по фризьорските услуги.

 

Какви счетоводни услуги са ми необходими за салон за маникюр, педикюр и ноктопластика?

 

  1. Ежемесечно подаване на исканите декларации 1 и 6 във връзка със задължителното осигуряване;
  2. Водене на специфични счетоводни сметки съгласно Закона за счетоводството и Националните счетоводни стандарти;
  3. Отчитане на наем, ако има такъв;
  4. Подаване на данъчни декларации в определени от Закона срокове;
  5. Подаване на задължителните отчети към Националния статистически институт /НСИ/ – „Бизнес статистика“

Всички тези дейност изискват специализирани познания на материята и не е нужно да се натоварвате с тях.

 

Подходящ ли е избора на онлайн счетоводител за салон за маникюр, педикюр и ноктопластика?

 

В забързаното ежедневие и съвременните форми на комуникация не е задължително да  се познавате лично със своя счетоводител. Също така не е необходимо той да има обособена кантора, в която да се срещате. Масова практика е всичко да се случва  посредством телефонни разговори и куриерски фирми. Това спестява много време и ангажименти.

След пандемията от 2020 година се доказа категорично, че е напълно излишно комуникациите в счетоводни кантори и ангажиментите за предаване на нужната документация на ръка. Събирате необходимите документи, обаждате се на куриерската фирма, която ще достави всичко на вашия онлайн счетоводител в  кратък срок. „Стоеви консулт“ ООД предлагат изцяло онлайн счетоводство както за козметични

услуги, така и за всички дейност. За клиенти, които държат да бъдат обслужени в офис можем  да  предложим услугите на наши доверени партньори за  градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Пазарджик. За повече информация относно цени натиснете тук.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *