Счетоводни услуги за козметичен салон. От какво счетоводно обслужване се нуждаете, ако имате козметичен салон?

Счетоводни услуги за козметичен салон. От какво счетоводно обслужване се нуждаете, ако имате козметичен салон?

 

Решили сте да се занимавате професионално с козметични услуги но не знаете какво да направите. В тази статия ще опитаме да ви представим  основните и най –  важни стъпки в този бизнес.

 

Отваряне на козметичен салон. Какво да направя?

 

За да бъде всичко изрядно трябва да следвате няколко стъпки:

 

  1. Изисквания към обслужващия персонал:

За извършване на тази дейност се изисква удостоверение или сертификат за професионална квалификация. За целта лицето трябва да е изкарало курс и успешно положило изпит пред лицензиран обучителен център.

  1. Изисквания за помещение:

За да бъде спазен закона помещението трябва да е с обществено предназначение. Тази регистрация се извършва в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ според местонахождението на имота. Срока за това вписване е до 6 седмици.

В зависимост колко са работните места трябва да се спазят отстояния 1 метър между работните места  и 0.8 метра от стената. При повече от 3 работни места е необходимо да има обособена стая за почивка в размер на минимум 5 кв/м.

 

Регистриране на фирма за дейността по козметични услуги

 

Фирмата може да си я регистрирате сами или да наемете адвокат. Този избор зависи изцяло от вас. При избора на адвокатската услуга вие си спестявате време и избягвате вероятността да пропуснете нещо. За регистрация на фирма трябва да изберете един от двата  варианта:

  1. Регистрация на дружество – ООД или ЕООД. В този случай вие носите имуществена отговорност само до размера на регистрирания капитал, който в България може да бъде в размер на 2 лева. Разходите за счетоводно обслужване ще бъдат по-големи, защото по закон се изисква ежемесечно счетоводно приключване.
  2. Регистриране на ЕТ /Едноличен търговец/. При този вариант носите имуществена отговорност с цялото си собствено имущество. Разходите за счетоводни услуги ще бъдат значително по-малки /наполовина/, защото сте задължени да правите само годишно приключване.

 

Необходимо ли е да наема счетоводна къща или кантора за обслужване на козметични услуги?

 

Ако решите да пренебрегнете наемането на специализирано счетоводно обслужване Вие рискувате изключително много, защото е много трудно да спазите изискванията на многобройните закони и нормативни документи,  които касаят счетоводното и данъчно отчитане да дейността по фризьорските услуги.

 

Какви счетоводни услуги са ми необходими за козметичен салон?

 

  1. Ежемесечно подаване на исканите декларации 1 и 6 във връзка със задължителното осигуряване;
  2. Водене на специфични счетоводни сметки съгласно Закона за счетоводството и Националните счетоводни стандарти;
  3. Отчитане на наем, ако има такъв;
  4. Подаване на данъчни декларации в определени от Закона срокове;
  5. Подаване на задължителните отчети към Националния статистически институт /НСИ/ – „Бизнес статистика“

Всички тези дейност изискват специализирани познания на материята и не е нужно да се натоварвате с тях.

 

Подходящ ли е избора на онлайн счетоводител за козметични услуги?

 

В забързаното ежедневие и съвременните форми на комуникация не е задължително да  се познавате лично със своя счетоводител. Също така не е необходимо той да има обособена кантора, в която да се срещате. Масова практика е всичко да се случва  посредством телефонни разговори и куриерски фирми. Това спестява много време и ангажименти.

След пандемията от 2020 година се доказа категорично, че е напълно излишно комуникациите в счетоводни кантори и ангажиментите за предаване на нужната документация на ръка. Събирате необходимите документи, обаждате се на куриерската фирма, която ще достави всичко на вашия онлайн счетоводител в  кратък срок. „Стоеви консулт“ ООД предлагат изцяло онлайн счетоводство както за козметични

услуги, така и за всички дейност. За клиенти, които държат да бъдат обслужени в офис можем  да  предложим услугите на наши доверени партньори за  градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Пазарджик. За повече информация относно цени натиснете тук.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *