Едноличен търговец характеристика и всичко, което трябва да знаете за него

Едноличен търговец характеристика и всичко, което трябва да знаете за него

Ако сте решили да създадете фирма, най-основното, за което трябва да се погрижите първоначално, е да определите структурата, която ще използвате. Това означава, че трябва да решите дали ще се регистрирате като Едноличен търговец или ще участвате в дружество с ограничена отговорност или акционерно дружество.

 

В тази статия ще научите за:

 

 1. 1. Едноличен търговец характеристики
 2. 2. Начин на действие на структурата
 3. 3. Едноличен търговец предимства
 4. 4. Какво е необходимо за започване
 5. 5. Защо да се доверите на професионална подкрепа от счетоводни услуги

Едноличен търговец характеристики

 

По смисъла на закона, ЕТ е всяко физическо дееспособно лице, което представлява бизнеса си. Това е и причината много фирми да носят имената на собствениците си. От документална гледна точка процедурите, необходими за стартиране и работа, не са толкова много, както при регистриране на останалите дружества.

 

Тук печалбите, които се реализират се считат от органите за личен доход на собственика, което означава, че те подлежат на данъчно облагане. Разходите също се отчитат като лични и при евентуален фалит, дължимото се дължи от собственика, който е физическо лице.

 

Начин на действие на структурата

 

Поддържането на тази структура, макар и да е най-опростената, изисква знание и умения по отношение на обработваната документация според установените закони и правила. Затова винаги е добре да се консултирате със счетоводител, за да сте сигурни, че ще избегнете нежелани последствия. Месечното абонаментно счетоводно обслужване винаги е един добър вариант за действие според установеното законодателство и практики.

 

Като за начало е необходимо да спазвате всичко, необходимо при регистрацията на ЕТ. Както споменахме, структурата на ЕТ е лична за физическото лице и трябва да се следват някои разграничения като например банковата сметка, която е необходима. За да се следят по-стриктно преминаващите парични потоци, е необходимо тя да бъде различна от личната ви сметка. Средствата, с които разполагате, както в началото на започване на дейността, така и по времето ѝ на осъществяване, са лично ваши и не подлежат на разпределение между акционери или други ръководители, тъй като структурата си е изцяло ваша.

 

Едноличен търговец предимства и недостатъци

Създаването на всяка една структура има своите предимства и недостатъци, които обуславят нейната дейност по време на активността ѝ.  Ето и основните предимства и недостатъци при ЕТ:

 

Едноличен търговец предимства

 

 • – Осъществява се по-голям контрол и надзор на извършваната дейност и движението на паричните потоци;
 • – Гъвкавост при вземане на решенията за фирмата;
 • – Лесно и бързо създаване на фирмата;
 • – Малък начален капитал, необходим за създаване на фирмата;
 • – По-лесно осчетоводяване с помощта на счетоводител;
 • – По-малко правни задължения;
 • – Данъчни облекчения;
 • – По-голяма поверителност относно публикуваните фирмени резултати

Едноличен търговец недостатъци

 • – Понася се лична отговорност;
 • – По-високи данъци;
 • – Достъпа до финансиране е по-ограничен;
 • – Ограничения, свързани с продажба на бизнеса, ако той носи името на управителя си

Какво е необходимо за започване

 

За да стартирате бизнеса си като ЕТ, е необходимо да спазвате следните стъпки:

 • – Регистрация на място или онлайн;
 • – Изчаква се разрешение за извършване на дейност;
 • – Създаване на фирмена сметка;
 • – Регистрация по ДДС, ако е необходимо

Отговорности

 

Всеки регистриран търговец има следните отговорности, свързани с воденето на необходимите и установени от закона документи:

 • Попълване и подаване на Годишна данъчна декларация;
 • Ако фирмата е регистрирана по ДДС е необходимо да се попълни Декларация по ДДС;
 • Водене на счетоводна отчетност за разходи и приходи

 

Защо да използвате услугите на фирма, предлагаща счетоводно обслужване

 

Настоящите законови разпоредби и практики, установени от българското законодателство, изискват прецизност и достоверност на дейностите по водене и предоставяне на необходимата информация пред компетентните органи. Затова винаги е добре да се допитате и доверите на фирма, която да организира месечното счетоводно обслужване на вашето ЕТ. Това би ви предпазило от грешки, които могат да доведат до нежелани последствия.

 

Тедко Трейд ООД извършва пълен набор от счетоводно обслужване на всички видове юридически лица. Възползвайте се от възможностите, които професионалното абонаментно счетоводно обслужване ви дава и вземете максимума от счетоводните услуги, които Тедко Трейд ви предоставя.

Ако статията ви е била полезна, споделете я в социалните мрежи. Четете блога ни за още съвети и препоръки, свързани със счетоводни и правни услуги.

Автор: Надежда Косева

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *